Gastgezin worden?

Het gastgezin is een belangrijke schakel in het opleidingsparcours van de hulphond. Daar doet hij zijn eerste indrukken op en leert hij het reilen en zeilen van een huishouden kennen. Gastgezin worden is een hele verantwoordelijkheid. Het gezin engageert zich om de toekomstige hulphond een onbezorgde puppy-tijd te geven. Bovendien wordt van hen verwacht dat ze met de puppy minstens één keer per week naar de vzw komen om les te volgen. Eenmaal thuis moeten deze lessen consequent opgevolgd worden door alle familieleden. Anders krijgt de hond de basiscommando’s maar moeizoaam onder de knie. Tot slot moet het gastgezin voor ogen houden dat er een dag zal komen waarop de de hond weer terugkeert naar de vzw. Met name voor kinderen kan dit afscheid een moeilijk moment zijn.

Gastgezin worden is dus best een uitdaging. Maar het gezin dat bereid is om de nodige moeite te investeren, krijgt er veel voor terug: een ontzettend lieve huisgenoot die leven in de brouwerij brengt. En uiteraard de voldoening dat het een reële inspanning heeft geleverd voor de maatschappelijke integratie van mensen met een fysieke of psychische beperking.

Wie geïnteresseerd is om gastgezin te worden, neemt contact op met Agnes Van de Perre (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 0495 20 00 60). Zij bezorgt u een intake-formulier dat uw gezinssamenstelling, levensstijl, aanwezigheid van andere huisdieren,… in kaart brengt. Daarna wordt u uitgenodigd voor een informatiemoment en een kennismakingsgesprek. Indien dit positief uitvalt, zal er een huisbezoek plaatsvinden. We gaan dan na of uw leef- en woonsituatie aansluit bij de noden van een puppy. We vinden het bovendien belangrijk om na te gaan of alle gezinsleden daadwerkelijk gemotiveerd zijn om zorg te dragen voor een puppy. Natuurlijk maken we ook graag kennis met uw huisdieren.

Wanneer alle lichten op groen staan, dragen we de puppy aan u over.

Af en toe gebeurt het dat een puppy naar ons terugkeert. Er kunnen bijvoorbeeld drastische wijzigingen optreden in de leefsituatie van het gastgezin, waardoor de zorg voor een puppy problematisch wordt. Ook voor deze pubers zoeken we vanzelfsprekend nieuwe gastgezinnen.

Gastgezinnen ontvangen geen vergoeding van Antwerpse Hulphonden. Wel staat de vzw in voor alle kosten die de hond met zich meebrengt, zoals voeding, sterilisatie of castratie, inentingen, andere medische kosten….

Vrijwilliger worden?

Onze vzw kan niet bestaan zonder de inzet van onze vrijwilligers. Zij staan in voor de dagelijkse verzorging van de honden die bij ons verblijven. Ze gaan met hen wandelen en doen spelletjes met hen. En dit zeven dagen op zeven. Honden kennen immers geen weekend en feestdagen.

Wij zijn altijd op zoek naar mensen die hun steentje willen bijdragen. Of dat nu voor hele dagen of een paar uur per week is, we zijn blij met iedere inzet. Omdat we de maatschappelijke integratie van mensen met een handicap hoog in het vaandel dragen en actief willen bevorderen, roepen we hen explicet op om zich kandidaat te stellen als vrijwilliger. We houden rekening met hun beperkingen, en focussen ons zo veel mogelijk op hun mogelijkheden. Indien nodig doen we een bijkomende inspanning om hen zo goed mogelijk te laten gedijen op de werkvloer.

Wie vrijwilliger wil worden bij Antwerpse Hulphonden, kan zich aanmelden bij Agnes Van de Perre (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 0495 20 00 60).