ANTWERPEN - Twee jaar geleden stampten Agnes en haar blinde echtgenoot Dirk de Hondenhaven uit de grond. Uit pure frustratie, omdat ze geconfronteerd werden met ellenlange wachtlijsten voor hulphonden. Nu zijn ze op zoek naar vijf pleeggezinnen voor blindengeleidehonden.

Dirk Comijs was tien jaar geleden nog havenmeester in het Willemdok. Omdat hij de erfelijke ziekte van Leber kreeg en zijn zicht elke dag verminderde, werd hij ontslagen.

Zijn vrouw Agnes Van de Perre, die in een echtscheiding verwikkeld was, had op dat moment geen inkomen. Twee maanden later werd Dirk volledig blind. Een klap, maar we waren optimistisch , vertelt Dirk. Er waren voldoende hulpmiddelen die Dirk maar moest leren gebruiken , voegt Agnes eraantoe. Het koppel, dat op twee schepen aan het Kattendijkdok woont, ging meteen op zoek naar een blindengeleidehond. Een kwelling. In alle hondenscholen kwamen we op wachtlijsten terecht met soms meer dan 3.000kandidaten. Er is een enorm tekort.

Les bij dierenpsycholoog

Agnes en Dirk bleven niet bij de pakken zitten en trokken naar Nederland. In de Desudo-school stelden ze voor onze Rottweiler Gabi te trainen. Na drie maanden studeerde ons baasje af als hulphond.

Omdat de zoektocht naar een ideale hond een slopende lijdensweg was, besloten Dirk en Agnes het heft in eigen handen te nemen en soortgenoten te helpen.

Ik volgde les bij de bekende dierenpsycholoog Geert De Bolster , zegt Agnes. Naanderhalf jaar stage te hebben gelopen, promoveerde ik tot trainster van blindengeleidehonden.

Twee jaar is Agnes intussen bezig. Met succes, want de eerste lichting blindengeleidehonden, Beetle, Guusje en Spring, wordt binnenkort overhandigd aan mensen met een visuele handicap. Al brengt het verhaal niet zo veel op. Van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap krijgen ze 12.000euro voor een opleiding van twee jaar.

Als ik mijn uurloon optel, hou ik er amper iets van over. Daarnaast geef ik ook gedragstrainingen aan particulieren. Zo houden we de boot varende.

In hun Hondenhaven kwispelen er momenteel tien Flatcoated Retriever pups. Vijf worden er verkocht. Voor de anderen zoekt Agnes pleegouders. Omdat het tijdrovend is hopen we dat gezinnen bereid zijn om het jong anderhalf jaar te verzorgen. In ruil krijgen ze gratis trainingslessen, voeding en leibanden. Ook de dierenartskosten worden betaald.

Na negentien maanden moeten ze weer naar de Hondenhaven en leid ik de volwassen viervoeters op tot hulphonden. Het is soms keihard, en het lukt niet altijd. Sommigen worden verliefd op hun huisdier en willen het niet meer afgeven. Mensen moeten het zien als een missie. Iets doen voor een ander kan heel mooi zijn.

vrijdag 16 april 2010, Auteur: Christine De Herdt